מתוך אתר "שורש, גולשים לתוכן": www.shoresh.org.il
כשרות חרוסת
שאלה:
שלום רציתי לשאול לגבי כשרות חרוסת ביתית. דודתי השומרת על כשרות בסיסית מכינה בפסח חרוסת כמו רבות אחרות כמותה, החרוסת מכילה תמרים וצימוקים בעיקר וגם אגוזים שקדים ושומשום. היא מכינה כמות גדולה מאוד. לפי הידוע לי היא בודקת את התמרים אך הכמות כ"כ גדולה שני לאבטוחה כמה זה מדוקדק ובנוסף אני בטוחה שאת הצימוקים היא לא בודקת. רוב האנשים שאני מכירה לא יודעים שצריך לבדוק צימוקים. את הכל היא מערבלת בבלנדר לממרח. האם זה נחשב כשר לאור העובדה ששמעתי בעבר שהחרקים בטלים ברגע שמדובר ברסק/מחית כי הם לא בצורתם הטבעית. אני גם מניחה שחרוסת שקונים בחנות הי תעשייתית ולכן גם שם לא בודקים כל פרי. במידה ואני ארצה להכין לבד אז האם אני חייבת לבדוק הכל או רק מדגם? תודה רבה

תשובה:
באופן עקרוני תמרים וצימוקים לא נחשבים לממש נגועים (שלא כמו נענע לדוגמא) ולכן בצירוף הסברא שהבאת, שמדובר במשהו מרוסק, הרי שאני חושב שניתן בהחלט לאכול את החרוסת. כפי שאמרת, במותצרים תעשייתים רבים עושים את זה לכתחילה, כלומר מועכים ללא בדיקה של כל פרי ופרי.
לגבי מה שאת עושה בבית, צריך לבדוק צימוקים בקלילות, במבט מול האור, ואין צורך לבדוק בקפידה אחד אחד, כי הצימוקים לא נחשבים לנגועים. תמרים נהוג לפתוח ולהביט לראות אם אין תולעים. 

התשובה נתקבלה מהרב יניב חניא



מאגר גדול של שאלות ותשובות באתר שורש, בקרו אותנו