חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

מדריך לאכילה בריאה בפסח

ד"ר יוסף גיל שחר  יט ניסן, תשעח  4/4/2018

ד"ר גיל יוסף שחר במאמר לכבוד פסח- מה אני אוכל בפסח, איך אפשר לשמור על שפיות באכילה בריאה בפסח. וגם על המצה...

תגיות:
אני מאמין בפשטות.
זה לא שיש לי משהו נגד מנות גורמה מורכבות, נהפוך הוא.
אבל כשזה מגיע לסדרי העדיפות שלי, אני מעדיף מזון פשוט ומהיר הכנה, לא רק בפסח, אלא בכלל כל השנה.
אז כפי שתראו, גם בפסח, אני אוכל מזון פשוט יחסית.
האמת היא שהתזונה שלי בפסח תלויה בשאלה האם אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולעשות 'חצי צום ניקוי' בימים של חול המועד, או לאכול כמות קלוריות רגילה.
בחלק מהשנים, בחרתי לנצל את הפסח למן 'חצי צום ניקוי' .
אני קורא לזה חצי צום ניקוי, מכיוון שכמה ימים לא באמת מנקים את הגוף מרעלים, אלא בעיקר נותנים מנוחה למערכת העיכול
שלנו שעובדת קשה רוב השנה...
כדי לחולל ניקוי רעלים משמעותי, יש לעשות צום ניקוי של כ- 21 יום. לפחות.

אז מה אוכל כאשר אני מחליט על 'חצי צום ניקוי' בימי הפסח?
לרוב אני פותח את הבוקר בשייק ירוק. להלן המתכון לשייק הפרטי שלי. אתם יכולים כמובן לאלתר על גביו ככל שתחפוץ נפשכם.
המתכון לשייק שלי:
2 תפוחים
1 גמבה אדומה
3 חבילות נבטי חמניה
1-2 חופנים של פירות יער קפואים

אני מכניס את כל המרכיבים לבלנדר ומערבל (מכניס בשלבים – קודם את התפוחים והגמבה ולאחר מכן את פירות היער ולבסוף את נבטי החמניה).
מומלץ להוסיף את כמות המים המינימלית ההכרחית לפעולת הבלנדר. רצוי שהשייק יהיה סמיך ככל האפשר ולאוכלו בכפית.
הכמות לפי המתכון הזה יוצאת בין 1-1.5 ליטר של שייק.
כמות מכובדת לכל הדעות.
אם אתם לא רגילים לאכול כמות ירקות ונבטים גדולה, אל תשימו 3 חבילות נבטי חמניה, אלא התחילו מחבילה אחת ותעלו בהדרגה.
הגדלה מהירה של כמות הסיבים בתזונה, עלולה ליצור פעילות מעיים מהירה ותכופה. יש להרגיל את המעיים (וגם את הקיבה) בהדרגה לכמות הסיבים.

מה אני אוכל בהמשך היום?
אז בתוכנית זו אני אוכל פירות, סלטי ירקות, ירקות מאודים (ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים, קישואים, דלעת, פטריות, גמבה, במיה ועוד ועוד כיד הדמיון והמבחר בשוק) ומרק ירקות עשיר בערב.
אם אני מחליט קצת "לוותר לעצמי" ולהתפנק – אני אוכל גם שקדים ואגוזי מלך במהלך היום.

בשנים עברו ארגנתי והנחתי בימי חול המועד פסח סדנאות ניקוי לגוף ולנפש שהתקיימו בעיר העתיקה בצפת.
הנה מה שאכלנו שם:
ארוחת בוקר – מיצי ירקות סחוטים טרי (מיץ ירוק הכולל מלפפון, גבעולי סלרי, נבטי חמניה ותפוח ירוק) ומעט מיצי סלק, גמבה וגזר לאלו שהתקשו עם המיץ הירוק ורצו קצת להתפנק. האנשים שתו בין חצי ליטר לליטר של מיץ במהלך ארוחת הבוקר (לאט לאט), בהתאם לקיבולת האישית שלהם.
ארוחת צהרים – מגוון סלטים חיים (סלט ירקות, סלט חסה, סלטי נבטים ירוקים, סלט גזר וסלק, סלט מלפפונים ושמיר ועוד ועוד).
ארוחת ערב – סלטים חיים ומרק ירקות עשיר

כך שאם אתם מעוניינים בצום ניקוי נחמד, לא קשה מידי, שבהחלט עושה טוב לגוף ומקנה מנוחה טובה למערכת העיכול ובכלל – ההמלצה שלי היא כגון התוכנית שהייתה בסדנאות אלו בצפת:
מיצים סחוטים טריים בבוקר, סלטים חיים בצהרים ומרק ירקות עשיר לארוחת ערב.
ניתן גם להחליף את המיצים בבוקר בשייק ירוק או בפירות שלמים.

*הערה לגבי הרטבים לסלטים:
ניתן להכין רטבים על בסיס שמן זית וניתן להכין רטבים על בסיס מים, ללא שמן כלל או עם מעט מאוד שמן.
רטבים ללא שמן מורכבים למשל ממלפפון, מים ועשבי טיבול כאשר הם מעורבבים בבלנדר או על בסיס גמבה במקום המלפפון.
הבחירה בסוג הרטוב תלויה במטרה שלכם.
אם אתם רוצים תפריט דל יותר בקלוריות- הכינו רטבים ללא שמן. אם אתם רוצים לשבוע קצת יותר, הכינו רטבים על בסיס שמן זית.
בכל מקרה, גם אם אתם מכינים רטבים על בסיס מים, מומלץ לשים מעט שמן זית בסלט בכל זאת. שמן מסייע לספיגה של מספר ויטמינים וגם מינרלים מסויימים.

*הערת זהירות:
אם אתם סכרתיים, יתכן ותזונה זו תשפיע על רמות הסוכר.
בתלות בתפריט המדוייק שתבחרו, יתכן ורמת הסוכר תרד.
אם אתם צורכים תרופות לאיזון רמת הסוכר, קיים חשש שהסוכר ירד יותר מידי ויצור מצב מסוכן של היפוגליקמיה.
סכרתיים חייבים לנטר את רמת הסוכר בדם 2-3 פעמים ביום במהלך תפריט שכזה ולהתאים את מינון התרופה בהתאם.
גם לחץ הדם עשוי לרדת בעקבות תזונה כזו. לרוב צריך מספר ימי צום ארוך הרבה יותר כדי לראות השפעה על לחץ הדם, אבל במקרים מסויימים, רואים ירידה כבר תוך 2-3 ימים. אם אתם סובלים מיתר לחץ דם, כדי לנטר את לחץ הדם פעם ביום במהלך מעבר לתפריט 'ניקוי' מסוג זה.

מה לגבי מצות בפסח?
בשאר השנים, כאשר לא עשיתי את מתכונת הניקוי הזו (לרוב כי ימי חול המועד לא היו רצופים, אלא הייתה שבת באמצע, או כי לא הייתי בבית בימי החג), מעבר לשייקים, מיצים, פירות וירקות, באמת הוספתי גם שקדים ואגוזים וכמובן מצות שמורות שנעשו בעבודת יד מקמח מלא (עדיפות לכוסמין מלא) יחד עם אבוקדו (איך לא? זה הממרח האולטימטיבי למצות בפסח).

מה כל כך מיוחד במצה שמורה נעשתה בעבודת יד?
ספר הזוהר מכנה מצה כזו כמאכל הרפואה! (וחשוב לאכול ממנה במיוחד בליל הסדר).

אבל זו רק ההתחלה.
למצה זו יש על השפעה רבה על הנפש.
אם עדיין לא קראתם את המאמר הזה -הוא מומלץ מאוד: "המצה השמורה כפי שמעולם לא הכרתם".

מה עושים לגבי תופעת "עצירות המצות"?
אכן, לאנשים מסויימים, אכילת מצות עלולה לגרום לעצירות.
במקרה כזה, מומלץ להגדיל את כמות הירקות שאתם אוכלים ובמיוחד הסלק וכמובן להקפיד על שתייה מספקת.
המלצה נוספת במקרה כזה היא לאכול ג'ל אלוורה איכותי המיועד לאכילה/שתיה. הוא מסייע מאוד לעצירות. גם ללא קשר לעצירות הוא מומלץ מאוד לשיפור חיוניות, חיזוק מערכת החיסון ותמיכה כלל מערכתית.
למאמר המלא על ג'ל האלוורה, ממצאי המדע לגביו והכללים לבחירת ג'ל האלוורה הטוב ביותר - לחצו כאן.

וזו הבחירה שלנו לג'ל האלוורה האולטימטיבי:
הג'ל של חברת אלורגניק המגודל ומיוצר בישראל- אורגני, לא מפוסטר וללא כל חומרים משמרים, מסמיכים או מייצבים.
הוא מגיע אליכם הבייתה כקוביות קפואות של ג'ל אלוורה.
זה הקישור לאתר שלהם.

במצבי עצירות, כדאי לקחת 6-10 קוביות של ג'ל אלוורה ביום. ניתן להמס אותן בפה, כמו שמוצצים סוכריה (זו השיטה המועדפת עלי), או להמיס 2-3 קוביות בכוס מים יחד עם עלי נענע ולימון, או לשלב אותן בשייק הירוק שלכם.
ג'ל האלוורה יעיל מאוד לאיזון רמות הסוכר בדם וגם ללא קשר לעצירות הוא מומלץ, בטח ובטח לצד אכילת מצות.
במידה ואתם צורכים תרופות לאיזון הסוכר ומתחילים לצרוך אלוורה, יש לנטר את רמת הסוכר בתדירות רבה יותר, כדי להימנע מהיפו-גליקמיה.

אם אתם נמנים על אוכלי הקטניות בפסח, אתם בכלל יכולים "לחגוג" עם אורז בסמטי (למה דווקא בסמטי? קראו כאן), עדשים, מש, כוסמת, קינואה ולמעשה עבורכם לא אמור להיות הבדל גדול בין פסח לימות השנה הרגילים... :)

איזה "פינוקים" אנחנו אוכלים בפסח? ובכלל מה עם הילדים?
אז גלידות וקרטיבים על בסיס פירות הן מאכל שילדים מאוד אוהבים.
מקפיאים פירות, או משתמשים בפירות קפואים מוכנים, ופשוט מרסקים בבלנדר חזק וזהו קיבלתם גלידה לאכילה מיידית.
אפשר גם לשפוך את העיסה לתבניות של ארטיקים ולהכניס למקפיא.
התוצאה היא קרטיבים עשויים צ- 100% פירות שילדים (וגם מבוגרים) מאוד אוהבים.
פינוק נוסף הוא כדורי שוקולד העשויים משקדים, תמרים וקקאו.

מה לגבי מזון מן החי? כדאי?
אני מאמין שלא פחות חשוב מלתת מנוחה לגוף בפסח, חשוב לתת מנוחה גם לנשמה ולענג גם אותה.
אכילת מזון מן החי היא נושא מורכב ושנוי במחלוקת.
לא נכנס לדיון זה במסגרת מאמר זה. רק אגיד שאם העונג שלכם הוא לאכול בשר, דגים וביצים – אני חושב ששבוע אחד בשנה, בו תגדילו את כמות המזון מן החי שאתם אוכלים, זה בסדר גמור.
אז אם אתם מחליטים לאכול יותר בשר, דגים וביצים כי אתם מרגישים ש"אין מה לאכול בפסח" , תעשו זאת מתוך שמחה.

אז אם בחרתם בכך, הנה מספר כללים בסיסיים שכדאי מאוד להקפיד עליהם כאשר אוכלים מזון מן החי:
רצוי מאוד לאכול עוף וביצים אורגניים. רצוי שגם הבקר יהיה כזה שרוב ימות השנה רועה באחו.
אל תצרכו בשר מעובד כגון נקניקיות, נקניקים, המבורגרים תעשייתים וכו'. אם אתם מתעקשים על המבורגרים, אתם יכולים להכין את ההמבורגרים בעצמכם מבשר איכותי.
חשוב! – מזון חלבוני מרוכז כגון מזון מן החי, יש לאכול עם הרבה ירקות ולא כדאי לאכול זאת בשילוב פחמימות. זאת אומרת שארוחה בשרית עם תפוחי אדמה או עם הרבה מצות- היא לא רעיון מוצלח מבחינה בריאותית. אם אתם אוכלים מזון מן החי, תאכלו יחד איתו קערת סלט גדולה. אכילה של חלבון בכמות רבה יחד עם פחמימות בכמות רבה, תפגע בעיכול החלבון, תכביד עליכם מאוד ותעייף אתכם ואת מערכת העיכול שלכם.
מוצרי חלב הם מזון בעייתי וקצרה היריעה מלפרט. אם אתם מתעקשים בכל זאת לאכול מוצרי חלב, עדיך לבחור מוצרי חלב עזים ורצוי מאוד שהם יהיו אורגניים.

מספר הצעות ורעיונות נוספים:
כחלק מהניקיונות לפסח, תנצלו את ההזדמנות לנקות את המטבח והמזווה מכל מיני מאכלים שאתם לא רוצים שיהיו חלק מחייכם, ואל תחזירו אותם אחרי הפסח. הוציאו לתמיד את כל המזון התעשייתי (כל מזון שמכיל יותר מחומר גלם אחד והוכן במפעל כלשהו).

פסח הוא אחד משלושת הרגלים בהם חשוב במיוחד להיות בשמחה.
מכיוון שהגמרא אומרת ש"אין שמחה אלא ביין" (מסכת פסחים קט/א) ודוד המלך אומר "יין ישמח לבב אנוש" (תהילים קד טו), רבים נוהגים לשתות בכל אחד מימי חול המועד כוסית יין. אם אתם חובבי יין, פסח הוא בהחלט זמן מתאים לכוסית יין ביום.
הקפידו שזה יהיה יין יבש ולא מבושל, כדי להנות מהיתרונות הבריאותיים שלו. רצוי יין אדום. את היין יש לשתות תוך כדי הארוחה המרכזית שלכם ביום.

פסח כשר, בריא ושמח!
הוסף תגובה
שם השולח
תוכן ההודעה