close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

תזונה נכונה גם בט"ו בשבט

שמעון וגילה הלאגי שבט, תשע25/01/2010

ט"ו בשבט המתקרב מציע לנו חגיגה נהדרת של פירות, שיכולים להוסיף ערך תזונתי רב וגם הרבה קלוריות... טיפים מעשיים לצריכה נבונה של פירותף גם יבשים.

השנה ט"ו בשבט חל בשבת, וגם בשבת זו נשתדל כמו בשאר ימים טובים, להתקדש במותר ולאכול את ארוחות השבת בעונג ובמידה, לפי הקיבולת ולא לפי מראה עיניים. איש איש לפי מנהגיו יערוך שולחן חגיגי משופע כל טוב ארצנו - פירות טריים ומיובשים.

פירות מיובשים- ערכים תזונתיים וגם הרבה סוכר וכימיקלים
בעבר כדי לשמר את הפירות לתקופות הקור יבשו אותם בשמש בדרך טבעית. כיום לצערנו רב הפירות היבשים הנמכרים בשוק מיובשים בשיטה תעשייתית.
כדי לזרז את תהליכי הייבוש ולהעניק לפרי המיובש חיי מדף ארוכים, משתמשים בסולפטים כמו דו תחמוצת הגופרית (220-E). הכימיקלים שמונעים את איבוד הצבע וקלקול הפירות, עלולים לגרום לנו תופעות לוואי שונות במיוחד לאלה הסובלים מאסתמה או רגישים במערכת הנשימה, לכן מומלץ לחלוט במים את הפירות היבשים (לא יותר מדי) כדי להוציא מהם את הכימיקלים.
השימוש בסולפטים ובמשמרים מדגיש את צבע הפירות במיוחד את הבהירים כמו צימוקים או משמשים. משמשים מיובשים רגילים צבעם כתום בוהק לעומתם המשמשים המיובשים האורגניים צבעם כהה ולא ממש מושך, ולמי שרגיל למשמש התעשייתי יידרש זמן להתרגל, הטעם דווקא משובח. ייבוש תעשייתי אורך כ- 24 שעות, בעוד ייבוש טבעי בשמש יכול לקחת פי 3-4 מכך.
בתהליך הייבוש מופחתת כמות הנוזלים שבפרי מה שמעלה באופן יחסי את ריכוז הפחמימות, החלבונים, השומנים והסיבים שבפרי. כמו כן עולה ריכוז הויטמינים B ו-E שבפירות, אך ויטמין C כמעט שנעלם בתהליך הייבוש. לפעמים מוסיפים וויטמין C באופן מלאכותי.

קלוריות
למרות הרכיבים הבריאים, פירות יבשים מכילים הרבה סוכר והרבה יותר קלוריות מאשר פירות טריים בהתייחס לכמות הפרי, שימו לב! פרי יבש תמיד קטן יותר מפרי טרי, 2 משמשים או 2 תמרים או חופן צימוקים שווים בערכם הקלורי לפרי אחד טרי. לכן ליד שולחן החג כדאי להימנע מנשנוש ומאכילה לא מחושבת, עדיף לקחת צלחת להניח בה עד 3 פירות טריים (מנת פירות יומית מומלצת) וליהנות. להיזהר בהמשך היום לא להוסיף על כמות זו, ובמיוחד מהפיצוחים שערכם התזונתי גבוה, ועשירים מאד בקלוריות.
ניתן לשלב בארוחות ביניים (מתוכננות) מעט פירות יבשים. בין הפירות המיובשים יש להעדיף תאנים ענבים משמשים ושזיפים על-פני בננות, פאפיות או אננס שמכילים יותר סוכר ובהרכבם דומים יותר לממתק מאשר לפרי.


חגיגת פירות בסעודות השבת
דווקא השנה שחל ט"ו בשבט בשבת ניתן לשלב את הפירות במאכלי השבת, וליהנות מהחג ומשפע הפירות לא רק כארוחת קינוח. הפת שאנו בוצעים היא החיטה, אפשר להעשיר את השולחן במיני חלות ולחמניות מקמח מלא, עם אגוזים וצימוקים, אפשר להגיש מרק גריסים, הגריסים הם בעצם גרעיני שעורה כתושים (גרעיני שעורה עשירים מאד בסיבים תזונתיים בויטמינים ומינרלים ובחומרים נוגדי חמצון), תיהנו מבירה שחורה שמכילה את הלתת שעשוי משעורה.
לסלטים הוסיפו זיתים ושמן כתית, פירות טריים ויבשים כמו גרעיני רימונים תאנים (לבדק היטב!) וכד' על מצע של חסה או עלים. יש הרבה מתכונים חגיגיים לעוף ממולא בפירות יבשים, אורז מעוטר בשקדים וכו', כיד הדמיון והיצירתיות.

לסיכום
ט"ו בשבט המתקרב מציע לנו חגיגה נהדרת של פירות, שיכולים להוסיף ערך תזונתי רב וגם הרבה קלוריות, אם נתכונן נכון ונשמר על מסגרת, נוכל ליהנות מהחג ומהשפע.

תרומתם של הפירות (עדיף תמיד טריים)

אננס - עשיר בברומלין, אנזים העוזר בעיכול חלבונים, מוריד נפיחות טוב למי שסובל מדלקות פרקים.
תמרים - מספקים אנרגיה וחומרים מזינים, ניתן לשלבם בתבשילים שונים, בסלטים, בגרנולה, טוב כטעימה אחה"צ במקום עוגה או כמילוי למאפה בריאות.
משמש- עשיר מאד בברזל ובמינרלים נוספים, מזון איכותי מאד לילדים.
תאנים (לבדק היטב!)- עשירות מאד בברזל ואפשר להוסיף אותן בכל מאכל, סלט או מאפה.
פאפאיה - מכילה את האנזים פפאין המקל על העיכול. טובה בסלט פירות, גרנולה ועוד.
בננה - טובה כנשנוש אחה"צ,בנסיעה או בעבודה, מומלץ לילדים, לפני בית הספר או לדרך.
שזיפים - עוזרים להסדיר את מערכת העיכול ( אחרי השרית לילה, שותים בבוקר את המים )ואת השזיפים אפשר להוסיף לסלט פירות ,גרנולה ועוד.

לקריאת מאמרים נוספים של ד"ר רינה גרנות
הוסף תגובה
שם השולח
תוכן ההודעה