לאלו פירות יבשים לא צריך כשרות
מכון כושרותיד שבט, תשעה03/02/2015לקראת טו בשבט והפירות היבשים הקיימים בשווקים. האם פירות טו בשבט בכלל צריכים כשרות? מי כן ומי לא?
תגיות:פירות יבשיםכושרותכשרות
כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:
כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה.
- ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
- תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
- חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.
|
המוצר |
האם דרושה כשרות? |
מהן הבעיות האפשריות? |
כיצד בודקים? |
|
אגוז מלך |
בכל הארצות דרושה כשרות מלבד באמריקה |
|
בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
|
אגוז פקאן |
כן
לא |
בגידולי הארץ - ערלה תרומות ומעשרות שמיטה. בגידולי חו"ל - א"צ כשרות. |
בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
|
אגס מיובש |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
אוכמניות מיובשות |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. |
|
אננס מסוכר |
לא |
אין צורך בהכשר כשהפרי אינו בצבעים שונים. או בתוספת טעם. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
אפרסק מיובש |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
אתרוג מסוכר |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
בננה צ'יפס |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בחזקת נקי. |
|
דובדבן מסוכר |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
לחצות ולהביט בפנים |
|
חמוציות |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל החמוציות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים |
|
לדר |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
מלון מסוכר |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
מנגו מסוכר |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
משמש מיובש |
לא |
|
לחצות את המשמש ולהביט מול האור בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ. |
|
ערמונים |
לא |
|
בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים. |
|
פאפיה מסוכרת |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
צימוקים |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים. |
|
קוקוס חי |
לא |
|
בחזקת נקי. |
|
קוקוס צ'יפס |
כן |
|
|
|
קוקוס קוביות מסוכרות |
כן |
|
|
|
קליפות הדרים |
כן |
ערלה, תרומות ומעשרות, חרקים |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
שזיף מיובש |
כן |
ביבול מארץ ישראל: ערלה, תרומות ומעשרות, בישול נוכרי (חלק מהיבול עובר בישול ולכן יש צורך בכשרות). |
די בבדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי |
|
שקד |
כן
לא |
בגידולי הארץ- ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה. בגידולי חו"ל - א"צ בכשרות. |
בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים. |
|
תאנים מיובשות |
לא |
|
נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן! |
|
תפוח עץ מיובש |
כן |
חומרי עיבוד לא כשרים. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
תפוז סיני מסוכר |
כן |
ערלה, תרומות ומעשרות. |
בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ. |
|
תמר |
כן |
תרומות ומעשרות. אין חשש ערלה ולכן ניתן לרכוש ללא כשרות ולהפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה |
לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ. |








