close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

תיקון לנפש

הרב יניב חניא

הרב יניב חניא
כזטבתתשעח14/01/2018

שאלה:

יצאתי בעבר עם גבר שהיה נשוי בזמן שהנישואין שלו היו מעין מפורקים לא שאני מצדיקה את עצמי פשוט הוא היה גר אצל אח שלו ואישתו אצל אמא שלה לאחר זמן קצר הוא התגרש והיום אנחנו מנהלים מערכת יחסים אנחנו זוג לכל דבר אפילו גרים יחד. אנחנו יודעים שעשינו טעות אנחנו מתחילים להתחזק ולי זה תמיד יושב איפה שהוא ולא יוצא לי מהראש. אני רוצה לעשות תיקון שינקה לי את המחשבות על זה וכמובן שחלילה לא יפגע לי בעתיד. מה עליי לעשות? תודה רבה

תשובה:

טוב, את בעצמך מבינה שמדובר שמשהו מאוד לא פשוט ואני חושב שזה טוב שאת מבינה. פגיעה בקשר הזוגי הרחוני היא דבר מאוד לא טוב ביהדות, ויש לו משמעות גדולה לחיים ומבחינה רוחנית.

את גם מציינת שגם כעת אתם חיים ביחד, שזה גם דבר בעייתי כמובן... ואסור מבחינה הלכתית. אסור לחיות ביחד ללא חתונה וחופה.

אז בשלב ראשון מה שצריך לתקן זה את עכשיו... צריך לקבל על עצמכם להתחתן כמה שיותר מהר ולחיות לפי ההלכה והדת. זה שלב ראשון, לאחר מכן בהחלט תצטרכו לעשות תשובה, העניין של פגיעה במרקם המשפחתי הוא דבר שלא מזלזלים ביהדות. אז כמובן שלטובתך באה העובדה שהוא חי בנפרד וכדומה... אבל בכל זאת זה לא פשוט.

אז מה שצריך לעשות- בשלב ראשון לתקן מה שקורה עכשיו ולעבור לחיות כדת משה וישראל. בשלב שני צריך לעשות תשובה גדולה על העבר, לתקן, לתת צדקה ולבקש מהשם שימחל לכם.
תשובות נוספות בנושא-
מה עושים כשההורים....
טוב, זו כמובן שאלה קשה במיוחד. שקשה לענות עליה. מבלי להכיר אתכם, את המשפחה ואת ההורים.

בא נאמר שיש כמה כללים-
א) אתלא יכולה ולא צריכה לחנך את ההורים שלך. מקסימום לנסות לעזור להם, אבל לא לחנך אותם. ולכן גם אם לפעמים "הם מנהגים" לא כפי שאת חושבת שצריך, כל עוד אין בזה עזרה להם, זה לא נכון יהיה לנסות ולחנך אותם. הם גדולים, הם מבוגרים והם צריכים לדאוג לזה בעצם.
ב) לא תמיד מה שרואים מבחוץ לגבי זוגות ומשפחות נכון גם "מבפנים", ולכן זה קשה מאוד לשפוט, תמיד. מה נכון, מי צודק, מי התחיל ומי אשם... זה מאוד מאוד קשה לדעת ולכן לא הייתי מציע לך להיכנס לזה בכלל.
ג) לעניות דעתי זו באמת בעיה להגיד להורים בפנים מה לא נכון, אני סבור שזה יכול להזיק יותר מאשר לעזור.

לכן לדעתי עדיף לך כעת להתרכז בדברים אחרים, אם יש דברים שבהם את חושבת שאת יכולה לעזור, לסייע ולקדם, אז אולי לבחור להגיד משהו בעדינות... אבל לא יותר מזה. 
גרושה או אלמנה
התשובה היא כן, כלומר- את נחשבת כגרושה למרות שלצערנו עברה עליך גם אלמנות, זה לא הולך לפי "המצב האחרון".
יוצא לפי זה שאסור לך להתחתן עם כהן והפוך. 
אמונה
בראש ובראשונה אני רוצה להביע הזדהות מוחלטת עם הכאב שלך ועם הקושי העצום. חשוב שתדעי שמקרים כגון אלו מציבים שאלות אמונה קשות בפני כל אחד מאיתנו, גם מי שנולד דתי וגדל כל הזמן ב"חממה" של אמונה מתקשה מאוד להבין דברים כאלו. אני גם לא חושב שיש לי תשובה ישירה לשאלת הכאב עצמו, כמו ששאלת הרע בעולם מפריעה לדורות של אנשים לפנינו... מדוע קשה, מדוע רע וכדומה.
אני לא מוסך לקבוע האם זה "תיקון", אני לא יודע אם יש בדורנו מי שיכול לומר... אבל זה בהחלט יתכן שמדובר בסוג של ייסורים שעניינם תיקון על משהו בעבר. מצד שני, זה יכול להיות גם משהו אחר לגמרי, חולשה גופנית שיש לטפל בה, בעיה רפואית וכדומה (כמובן שגם בעיות רפואיות הן משמיים, אבל זה שונה אם משהו הוא "תיקון" או בעיה שורשית גופנית). לא הייתי מציע להיכנס לזה עמוק מידי, כי אנחנו לא יכולים באמת לדעת.
מה שהייתי מציע זה  להרבות בתפילה, להבין שזה משמיים ולהבין שזה ניסיון, משמיים בהחלט מעמידים את האמונה של כולנו במבחן פעמים רבות, בכל מיני מקרים וקשיים, ואצלכם זה חמור. אולי זה בגלל שיש לך כוחות אמונה חזקים במיוחד, אולי זה בגלל סיבות אחרות עמוקות וישנות, אבל זה ללא ספק מבחן אמונה כמו כל קושי אחר ונורא.
החיים, כך אנחנו לומדים, הם לא רק דבש, ואנחנו צריכים להאמין שהכל משמיים, גם הלא דבש.
תנסו להרבות בתפילה, להרבות בבקשות ובצדקה (אם אפשר כספית) ולבקש מהשם שיעזור. כמובן שגם תלכו לרופאים טובים שינסו להבין מדוע זה קרה ואני בטוח שכל ההשתדלות ביחד תעזור לכם מאוד ובפעם הבאה זה יצליח.

אני אתפלל עליך בעזרת השם, בהצלחה!    
תיקון
אני לא יודע, אבל אני בטוח שהקב"ה יודע. אני מניח שיש דברים דומים, יש נסיונות קשים ודומים וכדומה.
שאלה חשובה
שלום נטלי, זו בהחלט בעיה להיות איתו בקשר ולהתאהב בו. עד שהוא לא יעבור את הגיור, ממש אסור לך להיות איתו בקשר... יש לזה כמה סיבות: א) יש היום הרבה ערבים שמטרתם ל"כבוש" נשים יהודיות, הם משחקים, מרמים ועושים הרבה מאוד תרגילים כדי שבחורות יהודיות יתאהבו בהם, חלק מהמשחק יכול להיות שהוא יגיד שהוא רוצה להתגייר. יש לנו באתר כמה וכמה מאמרים שמספרים על בחורות שנפלו בפח הזה, שמונח בצורה מאוד מתוחכמת. ב) אם הוא באמת רוצה להתגייר, הרי שאם תהיו בקשר- לא יתנו לו להתגייר!!! בית דין לא מגייר מישהו שמאוהב במישהי יהודיה! כך שמאוד חשוב שהוא קודם יגמור את התהליך (אם הוא באמצע, פשוט תני לו לגמור) ורק אחר כך תכירו- אם בית הדין ידע ויגלה שאתם בקשר לפני הגיור, פשוט לא יתנו לו להתגייר. ג) אם תחכו עד לאחר הגיור והוא באמת יגמור אותו כמו שצריך- הרי שהוא יהיה יהודי לכל דבר ועניין ותכולו להקים משפחה יהודיה כשרה ונכונה. בהצלחה רבה!
גניזה
שלום רב, א) לגבי גניזה: חלקי פסוקים ללא שם ה' אינם צריכים גניזה. בכלל, ישנן דעות רבות שכיום רק שם ה' ממש צריך גניזה וזה בגלל ריבוי חומרי הגניזה שמצטברים בזמן האחרון. ב) מכאן גם לדבר התורה שבראשית העלון, אם יש בו שם ה'- חייב גניזה, אם לא, רצוי לגנוז אבל לא חייבים. ג) לגבי עריכת העלון, הרבי מליובאוויטש כבר כתב פעמים רבות שהסיכוי שיהודי יקרא את הדף וילמד בו מעט תורה הוא חשוב לעין ערוך מהסיכוי שהדף לא יגנז, מה גם שלפי דעות שציינו בתחילה, הוא לא חייב גניזה ולכן עדיף להשאיר את דבר התורה. ד) לענ"ד אין צורך לכתוב, אנשים יודעים שצריך לגנוז דברי קודש.