כשרות

הרב יניב חניאטטבתתשעה31/12/2014
שאלה:
לרב שלום,לאחרונה שמעתי שצריך לחכות חצי שעה בין חלב לבשר ורציתי בבקשה לדעת האם זה נכון? כי לפעמים אני שוכח לשטוף את הפה,תודה.
תשובה:
באופן עקרוני נהגו לחכות חצי שעה, אולם במקרים שזה דחוף ניתן לשטוף את הפה כפי שציינת.כן, מותר. הכלי הבשרי לא הופך את הפרווה לבשרי. במקרה הכי מחמיר (לדעת האשכנזים), הוא הופך אותו לחזקת בשרי.
באופן עקרוני אם אתה לא משתמש בסכין הזה לדברים חריפים, והוא היה נקי בזמן החיתוך, מותר לאכול עם זה גבינה.
האשכנזים קצת יותר מחמירים בזה.
יש בזה שני מנהגים עיקריים-
יש שממתינים שש שעות ויש שממתינים שלוש. ארבע שעות לא מופיע בדרך כלל בספרי ההלכהץ בדרך כלל ספרדים ממתינים שש ואשכנזים שלוש, אולם זה לא מוחלט, יש אשכנזים רבים שממתינים שש שעות.
זה לא כל כך פשוט, בגדול נוהגים לא להמיר סירים מחלבי לבשרי ולהיפך. אולם אם ברור לחלוטין שהסיר סיים את תפקידו כסיר חלבי לנצח, ניתן להכשיר אותו עם חומר פוגם (להרתיח היטב, לשים סבון במים ולתת להם לגלוש על דפנות הסיר). בכך הופכים את הביר, לנצח ולתמיד, לסיר בשרי.
התופעה שתיארת היא תופעה שכיחה מאוד, די הרבה פעמים קורה שמשתמשים בטעות בכלי בשרי בארוחה חלבית או להיפך... צריך לדעת שהדין המקרה הזה שונה ממקרה למקרה, כי יש מספר הגדרות שחשוב לדעת- מה היתה מידת החום של האוכל, האם הוא היה הכלי הראשון (הכלי שבו בישלו) או שהאוכל הועבר אליו מכלי אחר, מתי היה השימוש האחרון בכלי ועוד... באופן עקרוניף אם מדובר על מזלג או כף, בדרך כלל הם לא ממש נטרפים, כי בכלים אלו אנו משתמשים רק באוכל שמונח כבר בצלחת, כאשר הוא לא חם מידי. אם מדובר באוכל חלבי, הרי שברוב המקרים הוא קר ממש.
לכן- אם האוכל היה קר, מה שצריך זה פשוט לשטוף את הכלי ולהשתדל לא להשתמש בו יותר באוכל חלבי. אם האוכל היה חם הרי שהאוכל עצמו ישאר כשר (בטל בשישים), ואת הכלי יש להכשיר בעירוי של מים חמים. אולם אם מדובר בסכין שבו חתכו משהו קשה, כמו גבינה קשה, הרי שצריך להכשיר אותו ממש או על ידי שריפה באש או על ידי נעיצה של הסכין בקרקע קשה כמה פעמים ואחר כך הכשרה (שימו לב- לא לנעוץ את הסכין בעציץ, שזו אדמה רכה, אלא בקרקע קשה).








