close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

מזונותיך רפואותיך- הכורכום

שמעון וגילה הלאגכ תמוז, תשע02/07/2010

הכורכום הוא תבלין מוכר בעל תכונות רפואיות רבות. מחקרים גילו ששימוש יומיומי בכורכום כתבלין מונע מגוון רחב של מחלות.

הכורכום הוא תבלין מוכר בעל תכונות רפואיות רבות. מחקרים גילו ששימוש יומיומי בכורכום כתבלין מונע מגוון רחב של מחלות. בהודו, בה השימוש בכורכום הוא נרחב ויומיומי, מחלות סרטן המעי ואלצהיימר כמעט ולא קיימות עקב השימוש בתבלין.
הכורכום הוא צמח הגדל ונפוץ בדרום אסיה ומשתייך למשפחת הזנגווילים. הוא מופק מקנה השורש של הצמח והחומר הפעיל בו הוא הכורכומין. כתבלין הוא נמצא בשימוש רב במטבח ההודי, לבדו או כחלק מתערובת הקארי. הכורכום מהווה גם חלק מתערובת החוויא'ג התימני. כצמח מרפא מוכרות היטב סגולותיו ברפואה ההודית (איורוודית) והסינית . במערב רק בשנים האחרונות

התחילו לחוקרו ולגלות את נפלאותיו. מרכיבים אחרים של הצמח משמשים כחומר משמר למזון וכצבע בתעשיית המזון והטקסטיל.
כדי להשתמש בכורכום כתרופה למחלות יש צורך במינונים גבוהים יותר . ניתן לצרוך את הכורכום בכמוסות או כתוסף מזוןהמבוסס על הכורכום או לצרוך אותו כמיצוי.
לחולי סכרת יש להיזהר מנטילת כמוסות כורכום ללא ייעוץ רפואי!

תכונות הכורכום:
מערכת העיכול-אנטי דלקתי. אנטי בקטריאלי ולכן גם מונע ומצמצם את התפתחות חיידק ההליקובטור. משפר תפקודי כבד. מגביר הפרשת מיצי מרה. מקל על תסמונת המעי הרגיז ואולקוס. מפחית גאזים. מטפל בשילשולים.
מערכת הנשימה-מכייח ומסלק ליחה.
כללי- מפחית רמות כולסטרול ומאזן רמות סוכר בדם. סגולותיו של הכורכומין כחומר נוגד חמצון ודלקות נבדקו במחקרים ומצביעים על כך שצריכת כורכומין מעכבת את התפתחות סרטן המעי הגס, העור והשד. הכורכומין גם מונע ומעכב התפתחות של מחלת האלצהיימר וטרשת נפוצה.
שימוש בכורכום: כדי להפיק את התועלת מהשימוש בכורכום כתבלין וכתרופה מומלץ השימוש בשורש כורכום היבש אותו יש לטחון או לגרד. ניתן גם להשתמש בחתיכת שורש קטנה בבישול ולהוציאה בסוף הבישול. שורש כורכום ניתן למצוא בחנויות תבלינים וחנויות טבע. מכיוון שרק אחוז קטן ביותר מהכורכום נספג בגוף יש להוסיף לכורכום שומן או פלפל שחור שהפיפרין רכיב המצוי בו מעלה את ספיגתו של הכורכום במעי.
בישול עם כורכום: הכורכום מסתדר עם כל מאכל, : דגים,עוף,אורז,חיטה, קטניות ועוד. מכיוון שצבעו וטעמו דומיננטיים, מומלץ להשתמש ב1/4 עד ½ כפית בתבשילים המכילים תבלינים נוספים. נסו וראו כי טוב- תבלו את החמין או עוף או במעט כורכום ומלח ים בלבד התבשיל יוצא משובח,טעים ובריא.
טיפ- להשרות שורש כורכום בבקבוק שמן זית ולהשתמש בשמן לתיבול מאכלים כמו אורז.

מהטבע- תרופות סבתא עם כורכום:
למניעת דלקת עקב פציעה- למרוח אבקת כורכום על הפצע.
הקלה על כאב גרון: לבלוע כפית כורכום + כפית דבש או לגרגר מי כורכום.
לדלקת פנימית- לטחון או לגרד ½ כפית כורכום ולשתות עם כוס מים עד 3 פעמים ביום.


מתכון בריא- תבשיל עדשים עם כורכום

רכיבים:
רבע צרור פטרוזיליה קצוצה
רבע צרור שמיר קצוץ
8-10 גבעולי סלרי חתוך דק
1 בצל
חצי ראש שום חתוך או כתוש
תבלינים:
½ כפית עד כפית כורכום
½ כפית עד כפית פלפל שחור
מלח
3 כוסות עדשים אדומים
6 גזרים מגורדים או חתוכים דק דק
לטגן במעט הבצל. להפחתת קלוריות ובישול בריא יותר מומלץ לאדות את הבצל במעט מים בלבד, טעמו של הבצל כבצל מטוגן.
להוסיף את השמיר והפטרוזיליה קצוצה ושום.
להוסיף גזרים וסלרי.
להוסיף את העדשים האדומים, להוסיף מים עד לכיסוי התבשיל. ניתן להוסיף מים לתבשיל אם יש צורך .
להוסיף תבלינים.
לבשל עד לרתיחה.
לכסות חלקית את הסיר ולבשל על אש נמוכה בינונית עד להתרככות העדשים.
גיוון: ניתן להחליף או להוריד חלק מהעלים ולהשתמש בכוסברה וסלרי או שמיר וסלרי.
ניתן להוסיף לתבשיל תפ"א מבושלים חלקית חתוכים לקוביות.

למאמרי בריאות נוספים בסידרת "מזונותיך -רפואותיך"
 היכנסו לאתר http://www.shementov-nature.com/
הוסף תגובה
שם השולח
תוכן ההודעה